🍪 Informacja dotycząca przetwarzania danych
Dziś jest czwartek, 21 listopada 2019 r.
Witamy na naszej stronie!
13 listopada 2014, godz. 14:20:28

Oświadczenie w sprawie pożaru z dnia 12.11.2014

BM RECYKLING sp. z o.o., 34-120 Andrychów, ul. Tkacka 30, Zakład Produkcyjny Siemianowice Śląskie ul. Konopnickiej 11 informuje, że w dniu wczorajszym ok. godz. 21.30 doszło do pożaru na terenie firmy.

Pożar został wywołany, jak wynika ze wstępnych ustaleń samozapłonem odpadów.

Odpady które się zapaliły zostały dowiezione do naszej firmy jako odpady o kodzie 10 10 03 (Zgary i żużle odlewnicze ) z domieszką aluminium. Gdy odpady zaczęły się tlić zostały przemieszczone na miejsce z dala od instalacji i innych odpadów w celu identyfikacji zagrożenia. W dniu 12 listopada około godz. 21.30 doszło do gwałtownej reakcji zapalenia się tych odpadów. Przebieg i gwałtowność zjawiska wskazywały na to że w odpadach znajdują się inne związki niż deklarował dostawca odpadu . Ze wstępnych ustaleń wynika, że w odpadzie znajdowały się związki magnezu, które wywołały efekt dużej łuny i intensywnego świecenia palących się odpadów z dużym wydzielaniem się ciepła.

Proces gaszenia mógł przebiegać tylko poprzez odcinanie dostępu powietrza do palących się odpadów co zostało uczynione . Obecnie pożarowisko jest zabezpieczone i jest kontrolowane przez Straż Pożarną. Na terenie firmy nie doszło do żadnych strat materialnych nie ucierpieli też pracownicy biorący udział w gaszeniu pożaru . Palące się odpady magnezu nie są toksyczne i nie wywołały zagrożenia dla ludzi i środowiska.

Zarząd spółki podjął działania mające na celu ustalenie przyczyn pożaru. Niewątpliwie odpady które się zapaliły były błędnie sklasyfikowane i sposób ich przemieszczania i zagospodarowania powinien podlegać szczególnej kontroli. Po ustaleniu wszystkich faktów prześlemy wyczerpującą informację o przyczynach zdarzenia.

Niezwłocznie po powstaniu pożaru na teren firmy przyjechał Prezydent Siemianowic Śląskich Pan Jacek Guzy udzielając pomocy w koordynacji akcji gaśniczej oraz Straż Pożarna, która kontrolowała proces gaszenia pożaru.

Ze swej strony pragnę podziękować Panu Prezydentowi i Strażakom za konkretne działania, które nie doprowadziły do rozprzestrzenienia się pożaru i sprawnego opanowania groźnej sytuacji.

Adam Bisztyga
Prezes zarządu

Bezpłatny newsletter

Informajce o firmie

pics1.jpg

Firma BM Recykling sp. z o.o. powstała w 2003 roku, a działalność rozpoczęła w 2004 roku na terenie Siemianowic Śląskich.

Kontakt z nami

Zakład produkcji paliw alternatywnych